השבוע הלך לעולמו איאן מקדונלד המוסיקאי הענק, נגן סקסופון וחלילן מופלא ואחד ממייסדי הרכב העל, קינג קרימזון. נזכרתי איך כשהיינו נערים ולא הייתה היכולת להשיג מידע על הכל בלחיצת כפתור דרך האינטרנט, וויקיפדיה ועוד, אלא דרך חנויות התקליטים, כתבות בעיתון ומהרדיו.
אני זוכר את הפעם הראשונה כשראיתי את העטיפה של אלבום הבכורה של קינג קרימזון בחנות התקליטים. זה הפנט אותי ולא ידעתי מי אלה וגם לא היה רשום על העטיפה הקדמית.
הפעם הראשונה שהקשבתי לאלבום הזה, תיזכר לעולם כרגע מכונן, הכוח שבה הוא נפתח, וההרמוניות, החליל, הטקסטים, ואיך הכל מתגבש ביחד לכדי יצירה מושלמת, שלחה אותי ישר לעבר העטיפה הפנימית כדי לחקור מי הנגנים, ולמי יש קול אלוהי כזה. ככה בעצם כשהיינו צעירים יותר, הכרנו מוזיקה ואם אהבנו אותה, התחלנו להתחקות אחר החומרים המוזיקליים ושאר היצירות בהם השתתפו אותם מוזיקאים. הראשון ברשימה היה רוברט פריפ.
כבר בחנות נאמר לי שרוברט פריפ הוא מנהיג הלהקה שעבד עם איאן מקדונלד וגם עם פיטר ומייקל ג'יילס והזכירו זמרת בשם ג'ודי דייבל שגם שרה את I TALK TO THE WIND של איאן מקדונלד עוד לפני קינג קרימזון. (מה שלקח אותי להכיר את פיירפורט קונבנשיין, אבל זה כבר לפוסט אחר)
לא הצלחתי להשיג בזמנו את האלבומים הקשורים רק הרבה בהמשך. האלבום הספציפי הזה עם ג'ודי דייבל(וללא הביצוע לשיר הזה אתה, לצערי) יצא בהדפסה רק ב 2001
למרות שהכל הוקלט ב1968.
את האלבום של איאן מקדונלד ביחד עם ג'יילז, שנחשב לאחד מאלבומי המופת בפרוג, לקח לי הרבה זמן להשיג על גבי עותק במצב מצוין. כל הצד השני של האלבום המופלא הזה מכיל יצירה אחת שלמה של 24 דקות שהיא אושר צרוף. אלבום חובה ללא ספק.
גרג לייק זמר שגורם לי לעור ברווז, שלח אותי לחפש עוד פרויקטים שקולו הנדיר היה חלק מהם וכך הכרתי את אמרסון לייק ופאלמר, מה שהפכו להיות לאחד ההרכבים האהובים עלי ביותר עד היום. הנה עותק מצוחצח של אחד האלבומים האדירים שלהם
מי שהיה אחראי על כל הטקסטים באלבום הבכורה של קינג קרימזון הוא פיטר סינפילד, משורר רוק אגדי שכתב טקסטים לא רק למספר אלבומים של קינג קרימזון, אלא גם לאמרסון לייק ופלמר, מקדונלד וג'יילס ולרבים אחרים ואפילו יש לו אלבום סולו הכולל שירה שלו עם עזרה של גרג לייק הגדול ועוד הרבה מאד מוזיקאים מהטובים ביותר כמו קיט טיפט, ג'ון ווטון, מל קולינס ועוד ועוד. גם האלבום הזה נחשב ליצירת מופת פרוגרסיבית שמאד כדאי להכיר.
מכאן כמובן המשכתי להכיר עוד ועוד אומנים רבים שעיצבו את פס הקול המלווה אותי מתחילת חיי, ועדיין אני מאמין בשיטה הזו עד היום וכמובן כך אני פועל גם היום עם אלבומים אחרים בז'אנרים שונים.
לסיום אני רוצה להזכיר אלבום נוסף שאיאן מקדונלד קשור אליו. ההרכב האירי FRUUPP השתמש בשרותיו הטובים של מקדונלד בנגינה על קרן יער, סקסופון וכלי הקשה ובנוסף הוא גם הפיק את האלבום האחרון של ההרכב הנהדר הזה. האלבום יצא בשנת 1975 .
מור בידר- מרצה במכללה לקולנוע וטלוויזיה – אורט פסגות, עורך מוזיקלי ומגיש תכנית רדיו "צלילת ערב עם מור בידר" ברדיו אורנים, עורך מוזיקלי של מגזין "עברית"
להזמנת הרצאה,
מור בידר – 0547950451
כתבה נהדרת.לא רק המוזיקה היתה נפלאה (לא שאין גם היום) אלא גם העטיפות.אחד ההבדלים בין אז להיום הוא שבשנות ה 60-70 של המאה הקודמת מוזיקאים ניסו להיות שונים מאחרים.היום יש יותר מידי,לטעמי,נסיונות להיות דומים למי שנחשב למצליח.בעיקר בתחום ההיפהופ